Kış Tatilinizi Değerlendirebileceğiniz Tatil Önerileri

İçerikler

Finans & Girişimcilik

Kış Tatilinizi Değerlendirebileceğiniz Tatil Önerileri


Her ne kadar yaz mevsimi, eğlencesi ve sıcak havasıyla birçok tatil seçeneği sunsa da kış aylarında tatil yapmanın da yeri ayrı. Doğal güzellikler ve temiz hava, yenilenmeyi de beraberinde getiriyor. Biz de bu nedenle kış tatili hakkında merak ettiklerinizi cevapladık ve kış tatili için gidilecek yerler listesi hazırladık. Kış tatili hakkında temel bilgileri vererek başlayalım.

Kış Tatili Nedir? Neden Az Yapılır?

Kış tatili; kış mevsiminde dinlenmek ve eğlenmek, soğuk aylarda kış sporlarını ve eğlenceli aktiviteleri deneyimlemek için yapılan tatillerdir. Kış mevsimi, açık hava etkinlikleri için pek elverişli olmadığından genellikle yaz tatilleri kadar popüler değildir. Bununla birlikte soğuk havalara rağmen tadını çıkarabileceğiniz birçok kış tatili aktivitesi bulunur.

En Sık Yapılan Kış Tatili Etkinlikleri Nelerdir?

Kış aylarında yapılacak çok sayıda aktivite ve eğlence bulunur. Bunları başlıklar halinde şöyle sıralayabiliriz:

1. Kayak Merkezinde Tatil

Kış tatili etkinlikleri arasında en başta, karda veya buzda keyifle yapılacak kış sporları yer alır. Bu nedenle kayak merkezlerinde kayak ve snowboard yapabilir, kış motosikletlerine binebilirsin. Kayak veya snowboard yapmayı bilmiyorsan da kayak merkezlerindeki uzmanlardan eğitim alabilir ve kısa zamanda kış sporları konusunda kendini geliştirebilirsin. Bölgede bulunan otellerde konaklayabilir ve günün her saatini farklı bir aktivite ile değerlendirebilirsin.

2. Termal Tatil

Kış turizminin olmazsa olmazlarından biri de termal tatillerdir. Birçok termal tesiste şifalı suların yanında yüz bakımı, vücut bakımı veya SPA gibi uygulamalar da bulunuyor. Bu hizmetlerden yararlanabilirsin. Türkiye’de termal tesis bulabileceğin şehir ve ilçelerden bazıları şunlar:

⦁ Bursa

⦁ Afyon

⦁ Yalova

⦁ Pamukkale

⦁ Ilgaz

⦁ Ilıca

⦁ Kartepe

⦁ Kızılcahamam

⦁ Manavgat

Türkiye’deki termal su tesisleri oldukça fazla. İhtiyacına en uygun tesise gidip kış mevsiminde sıcak ve şifalı suların keyfini çıkarabilirsin.

3. SPA Merkezlerinde Terapi

Kışın tatil yapılacak yerlerden biri de SPA merkezleridir. Sudan gelen sağlık anlamına gelen ve açılımı Latince “Selus Per Aqua” olan SPA terapileri hem ruhsal hem de fiziksel anlamda birçok fayda sağlar. Bu terapiler arasında aroma terapileri, masaj teknikleri, hidroterapi gibi yöntemler yer alır. SPA’nın faydalarından bazıları şu şekilde:

⦁ Kan dolaşımını düzenlemede etkilidir.

⦁ Toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olur.

⦁ Romatizmal hastalıkların iyileşmesine katkıda bulunur.

⦁ Kasları yumuşatır ve gevşetir. Böylece vücuda dinamizm getirir.

⦁ Zihinsel yorgunluk ve stresi azaltmada etkilidir.

⦁ Gerginlik ve uyku sorunlarını gidermeye yardımcıdır.

Türkiye'de Kış Tatili Yapılan Yerler Nerelerdir?


Türkiye, Uludağ Milli Parkı'ndaki kayak merkezinden Pamukkale'nin kaplıcalarına kadar çeşitli kış tatili destinasyonları sunar. Kars ve Erzurum gibi ülkenin doğu bölgeleri kış sporları ve outdoor aktiviteler için imkan sağlarken daha batıda bulunan çok sayıda bölgede termal tesislerde kışın tatil yapılabilir. Türkiye'de gidebileceğin kayak merkezlerinden bazıları şunlardır:

⦁ Uludağ Kayak Merkezi, Bursa

⦁ Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri

⦁ Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum

⦁ Kartalkaya Kayak Merkezi, Bolu

⦁ Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars

⦁ Ilgaz Kayak Merkezi, Kastamonu

⦁ Yıldız Kayak Merkezi, Kars

⦁ Kartepe Kayak Merkezi, Kocaeli

⦁ Elmadağ Kayak Merkezi, Ankara

Kış Tatilleri Ne Kadar Sürer?

Kış tatilleri, bireysel tercihlere ve iş, okul dönemlerine göre değişiklik gösterir. Ancak genellikle okullar ara tatile girdiğinde kış tatil sezonu başlar ve bu tatil 2 hafta sürer. Bu süre ilkokul, ortaokul ve lise için geçerlidir. Yüksek eğitim kurumlarında ise durum farklıdır. Her üniversitenin hatta fakültenin ara tatili farklı bir dönemde olabilir. Üstelik bu süre genellikle 2 haftadan fazladır.

Kış Tatillerinde Yapılabilecek Etkinlikler Nelerdir?


Kış tatilinde hangi etkinliği yapabileceğin, bu etkinliği kimle yapmak istediğine göre değişir. Bu nedenle kış tatilinde yapabileceklerini ayrı başlıklar halinde yanıtlayalım:

Çocuklarla Gidilebilecek Kış Tatili Rotaları Nerelerdir?

Çocuklu aileler için hem çocukların hem de yetişkinlerin eğlenebileceği bir tatil rotasına ihtiyaç duyulur. Mesela çocuklar kar sporlarına oldukça düşkündür. Bu nedenle kayak merkezlerinde konaklamalı veya günübirlik kış tatili yapmayı düşünebilirsin.

Buna ek olarak kış aylarında uygun bölgelerde barbekü yapmak da oldukça eğlenceli bir aktivitedir. Yanına kızak alabilir ve çocuklar kızakla kayıp eğlenirken barbekü etkinliğin için hazırlıklarını yapabilirsin. Böyle bir tatil için gidebileceğin kış tatil rotalarından biri ise Bolu. Burada Yedigöller Milli Parkı ve Abant aradığın seçenekler olabilir.

Ayrıca kış aylarında manzarasıyla çok sayıda ziyaretçi çeken yerlere gidebilir ve yeni yerler keşfedebilirsin. Bunun için gidebileceğin yerlerden bazıları şunlardır:

⦁ Ayder Yaylası ve Pokut Yaylası, Rize

⦁ Uzungöl, Trabzon

⦁ Safranbolu, Karabük

Sevgili ile Gidilebilecek Kış Tatili Rotaları Nerelerdir?

Soğuk kış aylarında sevgiliyle gidilebilecek iç ısıtan birçok yer bulunur. Mesela Ege’nin samimi köylerinde konaklayabilir ve köy gezintisine çıkabilirsin. Özellikle Şirince, yaz ve bahar aylarında çok kalabalık olurken kış aylarında kafa dinleyebilmen ve köyü keşfetmen için çok iyi bir zamandır. Bunun yanı sıra Kapadokya, yaz tatillerinde olduğu gibi kış tatillerinin de olmazsa olmazıdır. Sevgiliyle gidilebilecek tatil rotalarından bazıları şöyle:

⦁ Şirince, İzmir

⦁ Kapadokya, Nevşehir

⦁ Bademli Köyü, İzmir

⦁ Kayaköy, Muğla

⦁ Adatepe Köyü, Çanakkale

Tek Başına Tatile Çıkacak Olanlar İçin Kış Tatili Rotaları Nerelerdir?


Kış tatillerinde yapılabilecek etkinliklerden biri de kış festivallerine katılmak. Özellikle tek başına bir kış tatili planın varsa kış festivalleri oldukça ilgini çekebilir. Katılabileceğin kış aylarındaki festivallerden bazılarını şu şekilde sıralayalım:

1. Bitexen Winterfest, Uludağ

Uludağ'da düzenlenen bir gençlik festivali olan Bitexen Winterfest’te, gündüzleri snowboard ve kayak yapabilirsin. Akşam saatlerinde ise After-Ski Parti, DJ performansları ve konserler yer alır.

2. Frozen Festival, Palandöken

Erzurum - Palandöken'de düzenlenen Frozen Festival, kayak ve snowboard müsabakalarının yer aldığı kış sporları ve müzik festivallerinden biri. Festival, genelde ocak ve şubat aylarında gerçekleşir.

3. Whitefest, Uludağ

Kış tatil önerileri söz konusu olduğunda Whitefest de akla gelen festivallerden biri. Whitefest, Uludağ'da düzenlenen Bitexen Winterfest'e benzeyen ve 3 ana bölümden oluşan popüler kış festivallerinden. Birbirinden çeşitli eğlence, aktivite ve kayak fırsatları sunan bir kış etkinliği.

4. Petran Kayak Şenliği, Rize

Petran Kayak Festivali, Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Meşe Köyü'nde düzenlenen eğlenceli bir etkinlik. Her yaştan insana hitap eden bu festival, genellikle 2 gün sürer ve şubat ayında gerçekleşir. Bu festivalde snowboard yarışları düzenlenir. Profesyonel veya amatör fark etmeksizin tüm katılımcılar "Petranboard" veya "Lazboard" adı verilen yerel snowboardlarla yarışırlar.

Dilersen kış aylarında festivaller dışında tiyatro etkinliklerine de katılabilirsin. 2023 yılında hangi tiyatroların sergileneceğini ise “2023 Tiyatro Rehberi: Sevilen Oyunlar, Popüler Sahneler” başlıklı yazımızdan öğrenebilirsin.