N Kolay Dünyası Kredi Yatırım Kartlar Ödemeler Kampanyalar Blog

N Kolay Trader ile Nasıl Daha Çok Kazanırım?

Hisse Senedi

Avantajlı komisyon

Hisse Senedi

Ücretsiz araştırma raporu

Hisse Senedi

Favori şirketlerim

Hisse Senedi

Emir özelliği

Nasıl İşlem Yapmaya Başlarım?

N Kolaylıyım
N Kolaylı Değilim
Hisse Senedi

Hisse hesabı aç, portföyüne para gönder

Hisse Senedi

N Kolay Trader’ı indir

Hisse Senedi

İşlemlere başla

N Kolay Trader

N Kolay Trader’ı hemen indir, yatırımlarına hız gelsin!

N Kolay Trader'dan avantajlı komisyon oranlarıyla Hisse senedi ve Viop işlemlerini kolayca gerçekleştirebilirsin. Üstelik piyasa verilerine anlık ve ücretsiz olarak erişirsin.

Mobil Uygulama

Tüm Hisse Senedi işlemleri cebinde!
N Kolay Mobil ile yatırım işlemlerini yapabilir, yatırımlarını izleyebilir, ne kadar kazandığını her an detaylı olarak görebilirsin.
N Kolay

Sıkça Sorulan Sorular

Hisse senedi/Varant alım satım işlemlerimi nasıl gerçekleştirebilirim?

N Kolay mobilde Yatırımlar menüsünde yer alan Hisse Senedi / Viop işlemleri aracılığı ile yatırım hesap açılışını gerçekleştirdikten sonra N Kolay Trader uygulamasını yükleyerek, N Kolay Trader üzerinden Borsa İstanbul Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda hisse senedi, varant, vadeli işlem sözleşmeleri işlemlerini kolay ve hızlıca gerçekleştirebilirsin.

N Kolay Trader’a nasıl giriş yapabilirim?

N Kolay Müşterisiysen;

• N Kolay’a giriş yapıp, Yatırımlar > Hisse Senedi/Viop İşlemleri adımlarını takip ederek hisse senedi hesabı açabilirsin.
• “Portföye Para Gönder” butonuna tıklayarak N Kolay hesabından hisse hesabına para gönderebilir,
• Alış/satış işlemleri için N Kolay Trader’ı indirerek ve N Kolay şifren ile giriş yaparak tüm alış/satış işlemlerini hızlıca gerçekleştirebilirsin.

N Kolay Müşterisi Değilsen;

• N Kolay Mobil’den “N Kolaylı Ol” a bastıktan sonra hesap açılışı formunu doldurup,
• Görüntülü görüşme ya da kurye süreci ile müşteri olma sürecini kolayca tamamlayabilirsin.
• N Kolay’a giriş yapıp, Yatırımlar > Hisse Senedi/Viop İşlemleri adımlarını takip ederek hisse senedi hesabı açabilirsin.
• “Portföye Para Gönder” butonuna tıklayarak N Kolay hesabından hisse hesabına para gönderebilir,
• Alış/satış işlemleri için N Kolay Trader’ı indirerek ve N Kolay şifren ile giriş yaparak tüm alış/satış işlemlerini hızlıca gerçekleştirebilirsin.

Hisse Senedi/Varant ve VİOP işlemleri komisyon oranı nedir?

Hisse senedi & Varant işlemlerinde, komisyon oranları yapmış olduğun işlem hacmine göre kademeli olarak azalmaktadır. VİOP işlemlerinde ise sabit komisyon oranı 0,0008% olarak uygulanmaktadır.

 Hisse senedi & Varant işlemlerindeki komisyon oranları (Aylık Ortalama İşlem Hacimleri)


MinMaxOran
-500.000,000,13%
500.001,002.500.000,000,10%
2.500.001,005.000.000,000,08%
5.000.001+
0,050%

Hisse senedi satışından gelecek tutarı valör (T+2) beklemeden kullanabilir miyim?

Takas işleyişi sebebiyle alacağın erken ödenmesi mümkün değildir, dolayısıyla hisse senedi satışından gelecek tutar valör (T+2) beklemeden kullanılamaz. Pay (hisse senedi) satış bedelleri Takasbank tarafından 2. iş günü valörlü olarak aracı kurumların hesaplarına aktarılmakta ve aracı kurumlar da müşterilerine, pay senedi satış işlemi gerçekleştikten sonraki 2. işgünü sonrasında ödeme yapabilmektedir.

Sattığım hisse senedinin takas bakiyesi ile yeni senet alabilir miyim?

Hisse senedi satışı gerçekleştikten sonra takasta görülen satış tutarı karşılığında pay senedi alış talimatı verilebilmektedir. Buradaki tek şart, alış yapmak istediğin kıymete Brüt Takas tedbiri uygulanmıyor olmasıdır.

Hisse senetleri/Varant işlemlerimde verdiğim emrin durumu hakkında nasıl bilgi alabilirim?

Girdiğin emirlerin durumunu N Kolay Trader Uygulamasında “Emirler” ekranından veya bankamız internet şubesinde “Hisse Emir İzleme” ekranından görüntüleyebilirsin.

Brüt Takas uygulanan hisse senetlerinde alım satım işlemleri nasıl yapılmaktadır ve bu payların listesini nereden takip edebilirim?

Borsa İstanbul bir pay için belirli bir süre ya da süresiz olarak brüt takas uygulanmasına karar verebilir. Brüt takasa tabi bir senet alırsan takas kuralları gereğince bu senedi en erken ertesi iş günü satabilirsin. Brüt takasa tabi bir senedi satman durumunda ise bakiyeni, takas bakiyeni ve borsa işlem limitini anında görebilir ancak bu bakiyeyi sadece yıldız veya ana pazarda yer alan senetlerden alım için kullanabilirsin.

Borsa İstanbul tarafından yayınlanan brüt takas uygulanan hisse senetleri listesine ulaşmak için tıklayın. İlgili sayfada “Brüt Takas” başlığı içerisinde güncel tedbir uygulanan menkul kıymet listesi yer almaktadır.

İnternet İşlem Yasağı uygulanan paylar (hisse senetleri) ile nasıl işlem yapılmaktadır?

Borsa İstanbul tarafından bir pay için belirli bir süre ya da süresiz olarak internetten emir kabulünün yasaklanması yönünde bir karar alınabilir. Bu yasak kapsamına giren senetlere ilişkin işlem yapılmamaktadır.

Emir ilettiğim Hisse Senedi/Varant, emrin fiyatını görmesine rağmen emrim neden gerçekleşmemiştir?

BIST Pay Piyasasında işlemler fiyat ve zaman önceliğine göre gerçekleştirilir. Farklı fiyat kademelerinden verilen emirler, BIST’e iletildiği zaman önceliğine göre ilgili fiyat kademelerinde sıraya alınır. Kıymet ilgili fiyattan işlem görmeye başladığında emirler zaman önceliğine göre BIST tarafından gerçekleştirilir. Ancak bir fiyattan işlem olması bu fiyat kademesinde tüm emirlerin gerçekleşeceği anlamına gelmez. İletilen emir karşılığında yeterli sayıda satıcı veya alıcı bulunmaz ise emriniz kısmi gerçekleşebilir veya hiç gerçekleşemeyebilir.

Rüçhan senedi alım/satım işlemlerini nereden yapabilirim?

Rüçhan senedi işlemlerinizi N Kolay Trader “Piyasa” ekranında ilgili hisse senedine ait rüçhan pay kodunu seçerek gerçekleştirebilirsin.

Yatırım yaptığım şirket temettü veya bedelsiz sermaye artırımına gitti hesabıma ne zaman yatar?

Temettü ödemesi veya bedelsiz sermaye artırımında nakit yükümlülüğü bulunmamaktadır. Şirketin yaptığı KAP (www.kap.org.tr) açıklamasına istinaden ödeme tarihinde senet veya TL bakiye yatırım hesabına otomatik olarak yatırılmaktadır.

Kredili / Açığa Satış işlemlerini uygulamada gerçekleştirebilir miyim?

İnternet şube ve mobil uygulamamız aracılığı ile kredili işlem /açığa satış ve ödünç işlemleri yapılamamaktadır.

VİOP Nedir?

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP); hisse, endeks ve dövize dayalı opsiyonlar ile hisse (pay), endeks, döviz (USD/TRY, EUR/USD), enerji, emtia, kıymetli madenler, yabancı endeksler, metal ve TLREF üzerine vadeli işlem (ileri tarihli) sözleşmelerinin işlem gördüğü, Borsa İstanbul bünyesinde kurulmuş piyasadır.

İnternet şube ve mobil uygulama aracılığı ile VİOP’ta hangi sözleşmelere işlemler gerçekleştirebilirim?

N Kolay Trader uygulamamız ve bankamız internet şubesi aracılığı ile hisse (pay), endeks, döviz (USD/TRY, EUR/USD), enerji, emtia, kıymetli madenler, yabancı endeksler, metal ve TLREF üzerine vadeli işlem alım/satımı yapılabilmekte olup opsiyon işlemleri gerçekleştirilememektedir.

*TLREF : Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranı (TLREF), finansal türev ürünlerde, borçlanma araçlarında ve çeşitli finansal sözleşmelerde dayanak varlık veya karşılaştırma ölçütü olarak kullanılabilecek Türk Lirası kısa vadeli referans faiz oranı ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak oluşturulmuş göstergedir.

Spot fiyat nedir?

Spot işlemlerde o an için geçerli piyasa fiyatıdır.

Vadeli fiyat nedir?

Bir malın vadeli alım/satımını yaparken malın birim fiyatı için gelecekte ödeyeceğin/alacağın tutardır.

Kaldıraç etkisi nedir?

Vadeli işlemler, düşük teminat rakamlarıyla yüksek tutarlı pozisyon almaya imkân tanıdığından, ufak fiyat değişimleri büyük kâr ve zarara sebep olabilir. Bu özelliğe ‘kaldıraç etkisi’ denir.

Dayanak varlık ne demektir?

Türev araçların tümü, bir dayanak varlığın (underlying asset) üzerine düzenlenir. Örneğin EUR/USD vadeli işlem sözleşmesinde dayanak varlık EUR/USD kurudur. Dayanak varlığın bir fiziki kıymet olması zorunlu değildir.

Vadeli işlem sözleşmesinde Uzun (Long) ve Kısa (Short) ne demektir?

Vadeli işlem sözleşmesinde uzun taraf dayanak malı alma yükümlülüğüne sahip olan, kısa taraf ise bunu teslim etmekle yükümlü olan taraftır. Uzun pozisyon almış olan bir yatırımcı fiyatların artması halinde kar elde ederken, kısa pozisyon almış olan bir yatırımcı fiyatların düşmesi sonucunda karlı duruma geçecektir.

Açık pozisyon ne demektir?

Açık pozisyon sayısı, piyasadaki uzun veya kısa pozisyon sayısının ayrı ayrı toplamlarına eşittir. (Toplam uzun pozisyon sayısı veya toplam kısa pozisyon sayısı). Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinde uzun veya kısa pozisyon tutan yatırımcı, açık pozisyondadır.

Başlangıç teminatı nedir?

Piyasada gerçekleştirilen işlemlerde, portföy bazında teminatlandırma yöntemi uygulanır. Pozisyonu güncellenen hesaplar için son açık pozisyon ve son risk parametre dosyası verilerine göre “başlangıç teminatı” hesaplanır.

Dayanak varlıklar bazında belirlenen güncel başlangıç teminatları için tıklayın.

Riskli hesap ne demektir?

Kullanılabilir teminatın negatif olması durumunda hesap riskli duruma geçer ve bu hesabın bekleyen tüm emirleri iptal edilir.

Vade sonu (son işlem günü) uzlaşma fiyatı nedir ve uzlaşma yöntemleri nelerdir?

Vadeli işlem ve opsiyon piyasalarında işlem gören sözleşmelerde işlemlerin yapılabildiği son işlem günü sonunda tarafların yükümlülüklerini yerine getirmesinde baz alınacak uzlaşma fiyatıdır. Pay vadeli işlem sözleşmelerinin uzlaşma yöntemi olarak fiziki teslimat uygulanır. Endeks, döviz, altın, gümüş, paladyum, platin, elektrik ve TLREF vadeli işlem sözleşmelerinin uzlaşma yöntemi ise nakdi uzlaşıdır. Pay vadeli işlemlerin vade sonunda hesapta yeterli bakiye/pay senedi bulunmaması durumunda hesabın temerrüde düşmemesi amacıyla pozisyonun kapatılması gerekmekte olup kapatılmayan pozisyonlar resen kapatılacaktır.

Sözleşme büyüklüğü nedir?

Her bir sözleşmedeki alım satıma konu miktarın tanımlanmasıdır. (Örneğin Altın vadeli işlem sözleşmesinde 1 gram, Dolar/TL sözleşmelerinde 1.000 ABD Doları, Pay vadeli işlem sözleşmelerinde 100 lot gibi)

Gün içi ve gün sonu sürdürme seviyesi nedir?

Piyasada pozisyon artırıcı emir iletimine izin verilen ve teminatın bir oranı olarak Takasbank tarafından açıklanan değer gün içi sürdürme seviyesi olarak adlandırılır.Gün içi sürdürme seviyesi Takasbank tarafından piyasa koşulları gözetilerek belirlenir.

Gün içi risk hesaplamalarında sürdürme seviyesini aşarak teminatı yetersiz kalan hesabın mevcut tüm pasif emirleri otomatik olarak iptal edilir ve pozisyon artırıcı emir iletimi engellenir. Hesabın, teminat yatırarak ve/veya pozisyon azaltıcı işlem yaparak sürdürme seviyesinin altına düşmesi durumunda, hesap üzerinden tekrar pozisyon artırıcı emir iletebilir. Bir önceki güne ilişkin teminat tamamlama çağrısı bulunan hesaplardan yalnızca gün içi sürdürme seviyesinin üzerinde olanların pozisyon artırıcı emir iletimi engellenir. Gün sonlarında sürdürme seviyesi uygulaması yapılmaz.

Gün için teminat tamamlama çağrısı nedir?

Gün içerisinde bir hesaba ilişkin toplam bulunması gereken teminat tutarının o hesaba ilişkin toplam değerlenmiş teminata oranının veya nakit teminat açığının Takasbank tarafından belirlenen kriterlerleri aşması durumunda, söz konusu aşımların tamamlanmasını takiben Takasbank tarafından gün içi teminat tamamlama çağrısı yapılabilir. Çağrı yapılması halinde teminat tamamlama çağrısına konu yükümlülüklerin, iki saat içerisinde ilgili hesaba yatırılması gerekir.

Gün sonu teminat tamamlama çağrısı nedir?

Toplam teminatı, bulunması gereken teminat seviyesinin altına düşen hesaplar için Takasbank tarafından yapılan çağrıya “teminat tamamlama çağrısı” denir. Teminat tamamlama yükümlülüğü T+1 Günü 14:00'e kadar yerine getirilmelidir. Teminat tamamlama yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda müşteri pozisyonları kapatılarak takas zorunluluğu yerine getirilecektir.

Ters işlem (pozisyon kapama) ne demektir?

Ters işlem, sahip olunan pozisyona aksi yönde işlem yapmaktır. Örneğin bir sözleşmede on adet uzun pozisyonun varsa, aynı sözleşmenin aynı vadesinde 10 adet ya da daha az sözleşme satarsan yaptığın satım işlemi “ters işlem” veya “pozisyon kapatma işlemi”dir.

Uzlaşma fiyatı nedir?

Vadeli işlem ve opsiyon piyasalarında alım satıma konu sözleşmelerde gün sonunda teminatların güncellenmesi ve geçici kâr zararların hesaplanmasında baz alınan değerleme fiyatıdır. Bu fiyat kapanış fiyatından farklı olabilir.

VİOP’ta takas süresi ne zamandır?

VİOP işlemlerinin takası T günü saat 18:15’te başlar ve T+1 günü 15:00’e kadar devam eder. Fiziki teslimata konu sözleşmelerde ise takas yükümlülüğünün işlem gününü takip eden üçüncü işlem günü (T+2) saat 17:00’ye kadar yerine getirilmesi gerekmektedir.

Yayılma Pozisyonu nedir?

Yatırımcının aynı sözleşmenin farklı vadelerinden birinde uzun, diğerinde kısa pozisyon alması ile ortaya çıkan pozisyondur. Herhangi bir sözleşmede uzun (kısa) pozisyona sahip bir müşterinin, aynı sözleşme için kısa (uzun) pozisyon alması halinde tekrar teminat yatırmasına gerek yoktur.

Varant nedir?

Opsiyon sözleşmelerinin menkul kıymetleştirilmiş halidir. Elinde bulunduran kişiye, dayanak varlığı ya da göstergeyi önceden belirlenen bir fiyattan belirli bir tarihte veya belirli bir tarihe kadar alma veya satma hakkı veren ve bu hakkın kaydi teslimat ya da nakit uzlaşı ile kullanıldığı menkul kıymet niteliğindeki sermaye piyasası aracını ifade eder. Varant satın alan yatırımcı ödediği bedel karşılığında bir dayanak varlığı değil, o dayanak varlığı alma ya da satma hakkını satın alır. Yatırımcıya ödediği prim karşılığında bir menkul kıymeti, bir menkul kıymet sepetini ya da bir endeksi, vade sonunda veya vadeden önce, belirlenmiş olan bir fiyat seviyesinden (ihraççıdan) alma ya da (ihraççıya) satma hakkı verir. Varantı satın alan yatırımcı yükümlülük değil hak satın almış durumdadır.
  • N Kolay Trader* ile Hisse Senedi ve VİOP sözleşmelerin için favori listeni oluşturup fiyat hareketlerini kolaylıkla izleyebilirsin.
  • *Aktif Yatırım Bankası A.Ş., Ata Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. aracılığıyla hisse senedi ve VİOP işlemlerinde emir iletimine aracılık hizmeti vermektedir.