2024 Yılı Pasaport Ücretleri Ne Kadar?

İçerikler

Finans & Girişimcilik

2024 Yılı Pasaport Ücretleri Ne Kadar?


Yurt dışına çıkmak ve yeni ülkeler keşfetmek mi istiyorsun? Bu isteğini hayata geçirmenin yolu, pasaport çıkarmak ya da geçerlilik tarihi geçmiş pasaportunu yenilemekten geçiyor.  Yeni bir pasaporta sahip olmak için de ödemen gereken bir pasaport ücreti bulunuyor. Peki, 2024 pasaportları ne kadar, biliyor musun? 

O halde gel, pasaport ücretlerini ve yeni pasaport başvurusu yaparken dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmeye başlayalım.   

Pasaport Türleri Nelerdir? 

 

Pasaport başvurusu yapmadan önce tabii ki hangi pasaport türünü çıkarman gerektiğini öğrenmen gerekli. Bunun için öncelikle pasaport türlerini inceleyelim. 

Pasaportlar, kullanım ve veriliş amaçlarına göre farklılaşır. Bu nedenle de her bir pasaportun farklı rengi olur. Bu renge göre pasaportun çeşidi anlaşılır. “Peki, kaç çeşit pasaport var?” diye düşünüyorsan 6 farklı pasaport türünü şu şekilde sıralayabiliriz: 

Umuma mahsus pasaport (Bordo pasaport): Türk vatandaşlarına vizeli ve vizesiz ülkeleri ziyaretleri için belirli bir süreliğine verilen pasaporttur. 6 aydan 10 yıla kadar geçerlilik süresi olabilir. 25 yaş altı öğrencilerden bordo pasaport başvurularında harç bedeli alınmadığı için öğrenciler arasında “öğrenci pasaportu” veya “harçsız pasaport” olarak da bilinir. 

Hususi damgalı pasaport (Yeşil pasaport):Memurlara ve ailelerine verilen pasaport türüdür. Memur çocukları, bu pasaporttan 25 yaşına kadar faydalanabilir. 

Hizmet damgalı pasaport (Gri pasaport): Devlet adına yurt dışında çalışanlara ve milli sporculara verilen pasaporttur. 

Diplomatik pasaport (Siyah pasaport): Dışişleri Bakanlığı tarafından diplomatlara verilen pasaport türüdür.

Geçici pasaport (Pembe pasaport): Yurt dışında pasaportunu kaybeden veya pasaport geçerlilik süresi dolan kişilere verilen ve geçerlilik süresi 1 ay olan pasaport türüdür. 

Yabancılara mahsus pasaport: Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’den gidiş ve gelişlerinde kullanmaları üzere Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen pasaporttur. 

Gördüğün gibi pasaport türlerine göre kullanım amacı ve pasaportu alabilen kişiler farklılaşır. Ancak bu türler arasında en çok kullanılan umuma mahsus pasaport yani bordo pasaporttur. Memur ya da diplomat olmayan ve devlet adına hizmet amaçlı yurt dışına çıkmayan herkes bordo pasaport alarak yurt dışı seyahati gerçekleştirebilir. 

Pasaport Nasıl Alınır? 

Pasaport türlerini incelediğimize göre şimdi, pasaport çıkarmak için yapılması gerekenleri öğrenmeye başlayalım. 

Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen siyah pasaport ve konsolosluklar tarafından verilen pembe pasaport dışında bordo, yeşil ve gri pasaport için İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurulması gerekir. 

Başvuru için ilk adımda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden online olarak veya 199 numaralı çağrı merkezini arayarak randevu oluşturmalısın. İstediğin gün ve saat için randevu oluşturduktan sonra pasaport için gerekli belgeleri derleyip İlçe Nüfus Müdürlüğü’ndeki randevuya giderek başvurunu yapabilirsin. 

Pasaport İçin Gerekli Belgeler Neler?

 

Pasaport başvurunun onaylanması için gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde Nüfus Müdürlüğü’ne sunman şart. Pasaport türlerine göre belgelerde eklemeler olsa da genel olarak pasaport almak için gerekli belgeleri şu şekilde sıralamak mümkün: 

⦁ Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi 

 2 adet biyometrik fotoğraf 

 18 yaşından küçükler veya engelli bireyler için muvafakat belgesi 

 Pasaport yenileme için başvuruyorsan iptali gerçekleşmemiş eski pasaportun 

 Pasaport harç ve cüzdan bedelinin ödendiğine dair dekont 

 Tüm bunlar pasaport başvurusu için sunmam gereken temel belgeler. Ancak 25 yaş altında bir öğrenciysen öğrenci belgesini de bu belgeler arasına eklemen gerekli. 

 Pasaport türlerinde de belirttiğimiz gibi umuma mahsus pasaport başvurularında 25 yaş altı öğrencilerden harç bedeli alınmıyor. Bu nedenle sadece cüzdan bedeli ödemesine dair dekontu İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne teslim etmen yeterli. 

 Hususi ya da hizmet damgalı pasaporta başvuruyorsan yukarıda sıraladığımız belgelere ek olarak kadro ve görev bilgilerine dair bilgileri de Nüfus Müdürlüğü’ne sunmalısın. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden hususi ve hizmet damgalı pasaport için talep formunu indirerek doldurabilirsin. 

 Ayrıca hususi ve hizmet damgalı pasaport alacaklar da pasaport harç ücretinden muaftır. Bu nedenle bu pasaport türlerine başvuru yapacaksan sadece defter bedelinin ödemesine dair dekontu Nüfus Müdürlüğü’ne götürebilirsin. 

Pasaport Harç ve Defter Bedeli Nedir? 


Gerekli belgelerde de gördüğün gibi pasaport fiyatını etkileyen iki kalem bulunuyor. Bunlardan biri harç bedeli, diğeri ise defter bedeli. “Peki, harç ve defter bedeli nedir?” diyorsan hemen açıklayalım.  

Harç bedeli, pasaportun geçerlilik süresine göre ödenmesi gereken tutardır. Defter bedeli ise her pasaport için sabit bir ücrete sahiptir. Pasaportun oluşturulması için defter bedelinin ödenmesi gerekir. Kısacası defter bedelini pasaportun basım ücreti gibi düşünebilirsin.  

2024 Pasaport Ücretleri

Defter ve harç bedeli ayrımını da öğrendiğimize göre şimdi, 2024 pasaport ücretlerini inceleyelim: 

Süre  Harç bedeli Defter bedeli  Toplam
6 ay  1.639,35 TL 793,00 TL 2.432,35 TL
1 yıl  2.396,63 TL 793,00 TL 3.189,63 TL
2 yıl  3.912,62 TL 793,00 TL 4.705,62 TL
3 yıl  4.845,31 TL 793,00 TL 5.638,31 TL
3+ yıl 7.833,77 TL 793,00 TL 8.626,77 TL

Pasaport Ücreti Nereye Ödenir?

Pasaport başvurusu için Nüfus Müdürlüğü’ndeki randevuya  gitmeden önce pasaport ücretini ödemelisin. Bu ödemeyi ise hem internet üzerinden hem de yetkili kurumlardan yapman mümkün. Pasaport ücreti ödemesini yapabileceğin seçenekleri şu şekilde sıralayabiliriz: 

 Vergi dairesi müdürlükleri 

 PTT şubeleri 

 Anlaşmalı bankalar 

 Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait Dijital Vergi Dairesi web sitesi

Ödemeyi yapıp tüm belgeleri hazırladıktan sonra geriye sadece başvurunu yapmak kalıyor. Pasaport başvurusu yaptıktan sonra da pasaport basımı gerçekleştirilir ve yaklaşık 2 ila 4 iş günü içerisinde sana teslim edilir. Eğer senin dışında birinin pasaportunu teslim almasını istiyorsan başvuru sırasında bu konu hakkında da bilgi vermeyi unutma.