ATM Nedir? Nasıl Kullanılmaktadır?
İnsanların banka hesapları ile ilgili etkileşim biçimlerini kökünden değiştiren ATM’ler, modern bankacılık sisteminin en önemli sembollerinden biridir. Alışveriş merkezleri, havaalanları, şehir meydanları ve sokak köşeleri gibi kamusal alanlara kolayca entegre edilebilen ATM'ler, bankacılık hizmetlerine olan erişimi artırdı ve bankacılık sisteminin üzerindeki iş yükünü önemli ölçüde hafifletti. O halde “ATM nedir?”, “ATM açılımı ne anlama gelir?”, “Ortak ATM üzerinden nasıl para çekilir?” gibi soruların cevaplarına yakından göz atalım.
ATM Nedir? Açılımı Nasıldır?
Otomatik Para Çekme Makinesi (Automated Teller Machine) kelimelerinin kısaltması olan ATM; insan müdahalesine gerek olmadan para çekme, para yatırma, fatura ödeme ve bakiye sorgulama gibi bankacılık işlemlerini gerçekleştirmeye olanak tanıyan elektronik bir makinedir.
Otomatik Banka şubelerinin yanına veya bağımsız alanlara konumlandıran ATM cihazları sayesinde kullanıcılar çoğu bankacılık işlemini şubeye uğramadan pratik bir şekilde tamamlayabilir. Müşterilerin finansal faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için erişilebilir bir self-servis terminali olarak hizmet veren ATM’ler üzerinde kart okuyucu, tuş takımı, dokunmatik ekran ve para giriş/çıkış haznesi gibi işlevsel bileşenler bulunur.
Bankamatik olarak da bilinen ATM’ler, geleneksel bankacılık hizmetlerine olan ihtiyacı önemli ölçüde azaltır. Bankamatikler 7/24 faal olduğu için günün her saati ve haftanın her günü banka hesaplarına erişim sağlanabilir. ATM’ler sayesinde banka müşterilerinin ihtiyaç duydukları her yerde ve her zaman işlem yapabilmeleri kolaylaşır.
İngilizce, Fransızca ve Arapça gibi farklı dil destekleri de sunan ATM noktaları, turistler ve dil engeli ile karşılaşan kişiler için çok yönlü bir çözümdür. Ayrıca yeni nesil ATM’ler kulaklık ile kullanıldığında sesli komut mekanizması ve kabartmalı butonlar üzerinden yönlendirme yaparak engelsiz bir kullanım sağlar.
ATM'ler Nasıl Çalışır?
Donanım, yazılım ve iletişim sistemlerinin işlevsel bir kombinasyonu olan ATM’ler, bankacılık işlemlerini üst düzey güvenlik ve kolaylık ile kullanıcılara sunar. Bir banka müşterisi, banka veya kredi kartını ATM'nin kart okuyucusuna taktığında makine gerekli hesap bilgilerine erişim sağlamak için kart üzerinde yer alan manyetik şeridi veya çipi okur. Kart bilgileri algılandıktan sonra kullanıcının ismi ekranda görülür ve 4 haneli kart şifresinin tuşlanması beklenir.
Banka müşterisi, kart şifresi ile giriş yaptıktan sonra güvenli bağlantı kurulur. Bu aşamadan sonra kullanıcı; banka hesaplarına, yatırım hesaplarına, kredilerine ve kredi kartı bilgilerine güvenle ulaşabilir, dilediği finansal işlemi ATM olanakları dahilinde gerçekleştirebilir.
Kullanıcılar para çekme menüsü ile hesaplarındaki mevcut bakiyeyi görüntüleyebilir ve nakit çekme talebinde bulunabilir. Talep edilen tutar günlük para çekim limiti ve hesaptaki bakiye ile uyumlu ise para çekme talebi onaylanır ve bankamatik modülü, belirtilen miktardaki parayı serbest bırakır.
Para yatırma işlemi de benzer bir şekilde gerçekleştirilir. Para yatırma menüsünden giriş yaptıktan sonra karta bağlı vadesiz hesaba, kredi hesabına, KMH veya farklı bir banka hesabına para gönderimi sağlanabilir. Belirtilen tutarı girdikten sonra açılan para alış haznesine paralar sıralı ve düzenli bir şekilde yerleştirilir. ATM tüm banknotları saydıktan sonra para yatırma işlemini onaylar ve yatırılan tutarı hesaba aktarır.
ATM'lerde Hangi Hizmetler Gerçekleştirilebilir?
Geniş bir hizmet yelpazesine sahip olan ATM’ler sayesinde kullanıcılar bankacılık ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü diledikleri yerden gerçekleştirebilir. ATM'lerde gerçekleştirilebilecek başlıca hizmetler, bankalara göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Para Çekme: Kullanıcılar, kart ve şifre bilgileri ile ATM üzerinden hesaplarına
ulaşarak para çekebilirler. ATM günlük para çekme limitleri aşılmadan nakit
ihtiyacı karşılanabilir.
Para Yatırma: Kullanıcılar kendi hesaplarına, başka bir kişi veya kurumun hesabına
para yatırabilir. Havale ve EFT ile dijital para transferi sağlanabileceği gibi
para haznesine eklenen nakit ile de doğrudan para transferi de yapılabilir.
Fatura Ödemeleri: ATM’lerin en işlevsel özelliklerinden bir diğeri de fatura ödeme
olanağıdır. Kullanıcılar hesap bilgilerine ulaştıktan sonra elektrik, su, doğal
gaz, telefon veya internet hizmetlerine ilişkin borçları kolayca ödeyebilir.
Faturanın son ödeme gününü kaçırmamak için otomatik ödeme talimatı da
oluşturulabilir.
Kurumsal İşlemler: Şubesiz bankacılık hizmetleri doğrultusunda hem kamu bankalarına hem
de özel bankalara ait ATM’ler üzerinden kurumsal ödemeler yapılabilir. Sınav
harcı, vergi borcu, trafik cezası, SGK ödemeleri ve TOKİ taksit ödemeleri gibi
işlemleri bankamatik üzerinden gerçekleştirebilmek mümkündür.
Yatırım İşlemleri: Vadesiz mevduat hesaplarına ek olarak vadeli mevduat hesapları, altın hesabı, döviz hesabı ve yatırım hesabı için gerekli para çekme ve yatırma işlemleri de ATM’ler üzerinden yönetilebilir.
Döviz Alımı ve Satımı: ATM noktalarından ABD doları, euro ve İngiliz sterlini gibi temel
döviz cinsleri için talep oluşturmak, doğrudan döviz çekmek ve yatırmak
mümkündür.
Bakiye Sorgulama: Kullanıcılar kredi veya banka kartları ile sisteme bağlanarak
hesaplarında yer alan mevcut bakiyeyi kolayca görüntüleyebilir, hesap dökümüne
ulaşabilir ve yapılan tüm işlemleri detaylı olarak inceleyebilir.
Hesap Güncellemeleri: Banka müşterileri şubeye gitmeden bazı hesap ve iletişim bilgilerini
ATM üzerinden güncelleyebilir. Ayrıca cep telefonu hattı değişimi sonrasında
yaşanan SIM kartı blokesini de kolayca kaldırabilirler.
Şifre Oluşturma ve
Değiştirme: Yeni alınan banka veya kredi kartını
sisteme tanıtmak için ATM’ler kullanılabilir. Kart tanımlama işleminin ardından
yeni şifre oluşturma işlemleri de buradan yapılabilir.
Para çekmek ve yatırmak için en pratik yöntem olan N Kolay para transfer seçeneği de kullanılabilir. Herhangi bir ATM’ye ihtiyaç duymadan dilediğin hesaba 7/24 para gönderebilir, masraf ödemeden ve zahmetsizce para transferi gerçekleştirebilirsin.
ATM’siz
N Kolay para transferi için hemen tıkla!
ATM'ler İçin Kart Gerekli midir?
Geleneksel bankacılık işlemlerinde ATM’den para çekmek veya yatırmak için mevcut hesabına bağlı bir banka veya kredi kartını kullanman gerekir. Yeni nesil bankacılık hizmetleri ise kart kullanmadan hatta herhangi bir tuşlama yapmadan para çekmeye ve yatırmaya olanak tanır. N Kolay mobil sayesinde karekod kullanarak Türkiye’deki tüm ATM’lerden hiçbir ücret ödemeden sınırsız para çekebilirsin.
N Kolay QR Kod ile para çekmek için hemen tıkla!
ATM'lerden Kredi Çekilir mi?
ATM’lerden kredi başvurusu yapmak veya farklı bankacılık hizmetlerinden yararlanarak kredi çekmek mümkün. Kredi kartından nakit avans çekmek ya da KMH (Kredili Mevduat Hesabı) kullanarak borçlanmak da diğer seçenekler arasında.
Dilersen avantajlı taşıt kredisi, 3 ay geri ödemesiz kredi ve 30 güne kadar faizsiz kolay kredi gibi seçenekler sunan N Kolay kredi olanaklarından yararlanabilir, hesabına yatan parayı en yakın ATM’den ücretsiz çekebilirsin.
N Kolay kredi seçenekleri hakkında daha detaylı bilgi için tıklaman yeterli.
Her Bankanın ATM'si Kullanılabilir mi?
ATM para çekme limiti dahilinde her bankamatikten para çekmek mümkündür, ancak hizmet sunan bankaya göre, yapılan işlem başına belli bir işlem ücreti ödemek gerekebilir. Çekilecek paranın miktarı ve günlük çekim sayısına göre ödenmesi gereken ek masraflar da artış gösterir. Modern bankacılık hizmetlerine farklı bir anlayış kazandıran N Kolay ise farklı ATM’lerden para çekme ve para yatırma işlemleri için ücret talep etmez.
Tüm bankacılık işlemlerini kolay hale getiren N Kolay Banka Kartı sayesinde hiçbir ücret ödemeden Türkiye’deki tüm ATM'lerden ücretsiz olarak para çekebilir ve yatırabilirsin. Temassız ödeme ile alışveriş yapmanın keyfini yaşayabilir, güncel kampanyalardan ve fırsatlardan yararlanmaya hemen başlayabilirsin.
N
Kolay ayrıcalıkları ile kullanım ücreti olmayan banka kartına sahip olma
fırsatı seni bekliyor.