Özel Sağlık Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?

İçerikler

Finans & Girişimcilik

Özel Sağlık Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?

 

Sağlık sorunlarını düşünmek her ne kadar can sıkıcı olsa da ne yazık ki bir kazadan veya hastalıktan dolayı sağlık problemleri yaşamak hayatın gerçeği. Bu gerçeği göz ardı etmek ise maalesef çözüm değil. Peki, sağlık problemleriyle karşılaştığında dilediğin özel hastaneden tedavi alabilme ayrıcalığına sahip olmak ister misin? Cevabın “Evet” ise Özel Sağlık Sigortası yaptırmanın zamanı geldi. 

Tabii ki Özel Sağlık Sigortası yaptırmadan önce bu sigorta türünün kapsamını, avantajlarını ve şartlarını bilmen oldukça önemli. O halde Özel Sağlık Sigortası hakkında merak edilen tüm soruları cevaplamaya başlayalım. 

Özel Sağlık Sigortası Nedir?

Özel Sağlık Sigortası, kaza veya hastalık nedeniyle meydana gelen sağlık sorunlarının tedavisini, poliçe kapsamında karşılayan bir sağlık sigortası türüdür. 

Olası bir sağlık sorununda Özel Sağlık Sigortası sayesinde anlaşmalı hastanelerden dilediğin doktoru seçerek ücretsiz veya minimum ücret ile sağlık hizmeti alabilirsin. Böylece tedavi masraflarından tasarruf ederek dilediğin özel hastanede ve istediğin doktor ile tedavi olabilirsin.

“Peki, Özel Sağlık Sigortasını kimler yaptırabilir?” diye düşünüyorsan hemen cevaplayalım.

Özel Sağlık Sigortasını Kimler Yaptırabilir?

18-65 yaş arası herkes Özel Sağlık Sigortası yaptırarak özel hastanelerin sağlık hizmetlerinden poliçede yer alan teminat ve limitler dahilinde yararlanabilir. 1 yıl süreyle yapılan Özel Sağlık Sigortası, yıl bitiminde kişinin talebine ve durumuna göre yenilenebilir. 

Buna ek olarak Özel Sağlık Sigortası yaptırmanın zorunlu bir uygulama olmadığını da belirtelim. Kişiler, isteğe bağlı olarak Özel Sağlık Sigortası yaptırabilir. Ancak bu sigortanın sunduğu avantajlar nedeniyle pek çok kişi, özel sağlık kuruluşlarının hizmetlerinden minimum ücretle yararlanmak için Özel Sağlık Sigortası yaptırarak olası sağlık sorunlarına karşı önlem alır. Ayrıca kurumlar da çalışanlar adına Özel Sağlık Sigortası yaptırarak çalışanlarının özel hastanelerin sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayabilir. 

Özel Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?

 

Özel Sağlık Sigortası kapsamı, sigorta şirketlerinin sunduğu paketlere ve poliçede yer alan teminatlara göre değişir. Ancak genel olarak Özel Sağlık Sigortası kapsamını, ayakta tedavi ve yatarak tedavi olmak üzere iki başlıkta incelemek mümkün. 

Ayakta tedavi masrafları içinde doktor muayeneleri, tahlil, tetkik, röntgen, tomografi, fizik tedavi, aşı, pansuman gibi uygulamalar yer alır. Özel Sağlık Sigortası kapsamında kişiler, anlaşmalı sağlık kurumlarında ek ücret ödemeden veya minimum ücretle bu hizmetlerden yararlanabilir. 

Yatarak tedavide ise hastanede en az 24 saat kalmayı gerektiren dahili, cerrahi ve yoğun bakım yatışları, 24 saat kalma durumu olmasa bile radyoterapi ve kemoterapi gibi uygulamaların masrafları, Özel Sağlık Sigortası kapsamında karşılanır. 

Tabii ki Özel Sağlık Sigortası poliçesinde yer alan ana teminatlar dışında ek teminatlarla da sigorta kapsamı genişletilebilir. Örneğin doğum teminatı poliçeye eklenerek doğumdan kaynaklı oluşacak hastane masraflarının sigorta kapsamında karşılanması sağlanabilir. Bu nedenle Özel Sağlık Sigortası yaptırırken sigorta şirketinin sunduğu ana teminatları detaylı bir şekilde incelemen ve ek teminatlarla poliçeni ihtiyaçlarına yönelik genişletmen oldukça önemli. 

Özel Sağlık Sigortası Neleri Kapsamaz? 

Genel olarak Özel Sağlık Sigortası, olası hastalık veya kaza durumlarında ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarından kaynaklı tedavi masraflarını karşıladığı için Özel Sağlık Sigortası kapsamına girmeyen bazı durumlar bulunur. Bu durumları ise şu şekilde sıralayabiliriz: 

⦁ Poliçe başlangıç tarihinden önce var olan mevcut hastalıklar ve kronik rahatsızlıklar ile ilgili tedavi giderleri 
⦁ Diyetisyen masrafları ve vücut kitle ölçümü, vücut yağ oranı belirleme gibi diyetisyenler tarafından sunulan sağlık hizmetlerinin giderleri 
⦁ Psikiyatrik ve psikolojik bozukluklara yönelik tedavi masrafları 
⦁ Kaza veya hastalık sonucu oluşmayan, kişinin kendi isteğine bağlı estetik ve kozmetik amaçlı yapılan ameliyatların giderleri 
Tüm bu durumlar Özel Sağlık Sigortası kapsamında yer almaz. Ancak Özel Sağlık Sigortası kapsamında da belirttiğimiz gibi sigorta şirketleri tarafından sunulan ek teminatlar ile poliçenin kapsamı genişletilebilir. Bu nedenle Özel Sağlık Sigortası kapsamı dışında kalan durumları ve ek teminatları, sigorta yaptırmak için tercih ettiğin sigorta şirketine danışmanda fayda var. 

Özel Sağlık Sigortası ile Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Arasındaki Fark Nedir? 



Sağlık sigortaları ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de aralarındaki farktır. Çünkü Özel Sağlık Sigortası dışında Tamamlayıcı Sağlık Sigortasıyla da özel hastanelerden sigorta kapsamında sağlık hizmeti almak mümkün. Ancak bu iki sağlık sigortası arasında temel bir fark bulunuyor. Bu fark ise yararlanabilecek kişilerle ilgili. 

Tamamlayıcı Sağlık Sigortasından yararlanmak için SGK’lı olmak şart. Ancak Özel Sağlık Sigortasından SGK’lı olmasan bile yararlanabilirsin. Buna ek olarak Tamamlayıcı Sağlık Sigortası sadece SGK anlaşmalı özel hastanelerde geçerliyken Özel Sağlık Sigortası, sigorta şirketlerinin anlaştığı hastaneler ile daha geniş bir ağa sahiptir.  

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası hakkında daha detaylı bilgi almak istersen “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?” yazımızı okuyabilirsin. 

Özel Sağlık Sigortası Hastanede Nasıl Kullanılır?

Özel Sağlık Sigortası yaptırdığın takdirde anlaşmalı sağlık kurumlarına giderek sigortanın sunduğu finansal destekten yararlanabilirsin. 

“Peki, ne yapmam gerekli?” diye düşünüyorsan da ödeme esnasında Özel Sağlık Sigortasına sahip olduğunu söylemen ve poliçe numaranı vermen yeterli. Daha sonrasında tedavi giderlerin poliçede belirtilen teminatlar ve limitler dahilinde karşılanır. 

Özel Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Nedir?

Özel Sağlık Sigortası sadece hastane masraflarından tasarruf etmeni sağlamaz. Aynı zamanda vergi indirimi sayesinde sigorta primi ödemelerinde de avantaj sunar. Çünkü sağlık sigortasının yaygınlaşması için devlet tarafından hem Özel Sağlık Sigortası hem de Tamamlayıcı Sağlık Sigortası primlerine vergi indirimi yapılır. 

Ancak bu vergi indiriminden yararlanmak için ödenen sigorta priminin, sigortalının brüt ücretinin %15’ini ve yıllık asgari ücret tutarını geçmemesi gerekir. Bu şartlara uyulduğu durumda sigorta priminin %15’ini gelir vergisinden düşmen mümkün. 

Özel Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır?

 

Sigorta şirketleri tarafından sunulan Özel Sağlık Sigortası paketlerini inceleyerek ihtiyaçlarına en uygun sigorta poliçeni oluşturabilirsin. “Daha kolay bir yol yok mu?” diyorsan da N Kolay, sunduğu çözümler ile sigorta başvurularında da yanında. 

Sigortayeri’nin birbirinden cazip tekliflerine N Kolay ile tek tıkla ulaşabilir ve kolaylıkla Özel Sağlık Sigortası için başvuru oluşturabilirsin. Yapman gereken ise çok basit. N Kolay mobil uygulamasına girerek “Sigortalar” menüsünden Özel Sağlık Sigortası başvurunu kolayca yapabilirsin.